Evrikaaa.ro

Managementul dezvoltării afacerii

De ce este managementul dezvoltării afacerii una dintre provocările importante pentru antreprenorii mai ales cei aflați la început de drum?

Managementul dezvoltării afacerii este una dintre provocările importante pentru antreprenorii mai ales cei aflați la început de drum. De ce? Pentru că am văzut foarte multe companii antreprenoriale care au pornit bine dar foarte bine au crescut până la un anumit nivel. Dar după aceea nu au reușit să treacă în etapa următoare de dezvoltare chiar dacă își doreau acest lucru. Iar asta are de-a face cu managementul dezvoltării afacerii sau cu faptul că acest management nu a fost corect sau nu e corect făcut.

Care sunt principalele cauze și principalele probleme. Pe de o parte această problemă reală a diminuării necesităților de finanțare ale companiei sau faptul că ai zice chiar că mulți antreprenori de la noi se mândresc cumva cu faptul că nu au datorii la bancă sau nu s-au finanțat într-un fel sau altul pentru ceea ce au făcut și pentru dezvoltarea afacerii. Ceea ce aș spune că nu e neapărat un titlu de mândrie sau nu ar trebui să fie pur și simplu orice afacere prin natura ei are o componentă de capital propriu și o componentă de datorie.

Orice afacere, dacă ne uităm în bilanț oricărei companii, este alcătuită pe active și pasive. Pe de o parte activele sunt ceea ce are compania în orice moment și pe de altă parte în zona de pasive regăsim evident datoriile pe care le are compania și capitalurile proprii ale companiei respectiv, acele sume care au fost puse ca și capital social de către antreprenor la început și orice sume care au fost reinvestite sau ne distribuite pe dividende din profiturile realizate de companie. Din acest punct de vedere așa cum spuneam managementul dezvoltării afacerii se concentreze pe metodele potrivite de finanțare.

O altă problemă poate la fel de importantă în managementul dezvoltării afacerii este că atunci când vrei să treci de la un palier mai mic al nivelului de venituri, de prezență în piață a unei afaceri, la un nivel mai mare uneori schimbările de care ai nevoie nu sunt niște schimbări continue și nu sunt niște schimbări incrementale ci sunt niște schimbări semnificative în companie. Sau ai nevoie de niște schimbări semnificative în campanie și care uneori sunt schimbări distructive. Trebuie să schimb procedurile, metodele, sistemele, procesele, trebuie să schimbi toate sistemele de management softul pe care îl folosești uneori să schimbi oamenii și acesta este întotdeauna dureros.

Nu în ultimul rând trebuie să schimbi un pic gândirea cu privire la organigramă și la modul cum e condusă întreprinderea pentru că dacă într-o afacerea antreprenorială mică, de obicei antreprenorul, fondator sau echipa fondatoare este cea care conduce nemijlocit afacerea și practic cam toate deciziile și toate problemele trec prin antreprenori și se opresc la antreprenori într-o companie care vrea să se dezvolte să treacă în următorul nivel. Aceste responsabilități și aceste decizii trebuie inevitabil delegate către alți oameni din companie care primesc responsabilități și primesc și prerogative de a conduce părți din afacere ca manager.

Atunci putem spune că intrăm într-o perioadă în care vorbim despre o conducere corporativă a companiei, chiar dacă nu este o corporație în esență ci e tot o companie antreprenorială, dar e o companie antreprenor care se dezvoltă dacă antreprenorii înțeleg cum să integreze bine acest element de finanțare cu elementul care ține de capitalul uman de resursele umane și dezvoltarea lor și structurarea lor potrivită pentru dezvoltarea afacerii atunci putem să vorbim despre un management eficient al dezvoltării afacerii.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 redactia@evrikapublishing.ro
Facebook