Antreprenori versus investitori
Dacă vorbim despre antreprenori versus investitori sunt câteva locuri importante la care m-aș referi. Pe de o parte trebuie să înțelegem că antreprenoriatul e o activitate full time e o activitate care te implică, te solicită, în care trebuie să te dedici ca antreprenor și atunci din acest punct de vedere antreprenoriatul îmi place să spun, se face sau se poate face doar în Serie. Nu poți să faci antreprenoriat în paralel nu poți să fii antreprenor în două, trei, cinci sau mai multe companii așa cum unii oameni își imaginează că sunt antreprenori în mai multe companii mici. Esti antreprenor într-o singură companie evident dezvoltând o companie și eventual făcând un exit din compania respectivă pot să încep o nouă afacere ca antreprenor și asta înseamnă antreprenor în serie și apoi încă-o afacere și încă o afacere. în schimb investițiile întotdeauna ca principiu se fac în paralel deși se fac într-o structură de portofoliu de investiții. Niciodată nu recomand investitorilor mai mici sau mai mari să investească într-o singură companie într-un singur activ. Ideal ar fi să investească într-un portofoliu, pe principiul diversificării ca investitor așa cum e situația mea.
Sunt implicat poate în 10 companii în același moment, dacă sunt implicat în niciun caz nu sunt implicat în operațiuni, nu sunt parte din managementul companiei respective întotdeauna în pozițiile de Consiliului de Administrație, advisory boardi, deci poziții non Executive în care pot să ajut compania și un număr mai mare de companii, dar în același timp nu sunt implicat full time în niciuna dintre aceste companii nu sunt implicat operațional în niciuna dintre aceste companii și asta este structura care funcționează cel mai bine din perspectiva investițiilor și a investitorilor de diversificare a unui portofoliu de investiții.
Apoi investitor versus antreprenori înseamnă și o altă ecuație dar o ecuație complicată și o ecuație în care dacă e bine rezolvată poate să alinieze foarte frumos și foarte bine interesele antreprenor și al investitorilor către dezvoltarea unei afaceri de succes pentru că antreprenorii sunt cei care sunt implicați full time într-o afacere, atunci când apelează la investitori, un investitor sau un număr de investitori, vin sprijină compania și antreprenorii fondatori cu capital, sprijină compania și antreprenorii fondatori cu contacte cu ajutor pe strategie, cu tot felul de alte lucruri cu rețeaua lor de informații, consultanți și așa mai departe ceea ce poate să aducă multe avantaje și posibilități de creștere pentru companie.
E ceea ce se numește în termeni englezești Smart Money, adică bani care vin și cu un ajutor inteligent, strategic din partea investitorului, dar în același timp și antreprenorii și investitorii trebuie să înțeleagă exact pozițiile în care se află și anume investitorii au un interes în compania respectivă numai în măsura în care ea reprezintă o parte din portofoliul de investiții. De asemenea un antreprenor din perspectiva timpului spre exemplu pe care îl dedică și îl va dedica propriei companii poate să spună eu stau cu această companie toată viața în schimb un investitor nu poate niciodată să spună așa ceva.
Dacă investitorii investesc pentru a putea să materializeze apoi investiția. De obicei acest lucru se face printr-un exit că vorbim de o listare la bursă, de o vânzare către un strategic sau un investitor financiar mai mare. Deci dacă atât antreprenorii cât și investitorii înțeleg aceste diferențe care evident trebuie aliniate și dacă reușesc să le alinieze și nu e complicat să fii aliniat, atunci compania se poate dezvolta foarte frumos și poate să genereze succes, care succes se va răsfrânge atât asupra antreprenorilor cât și asupra investitorilor.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.