Evrikaaa.ro

Metode de finanțare pentru afaceri

În cartea Antreprenoriat am descris la momentul respectiv la momentul scrierii o suită de metode de finanțare pentru afaceri antreprenoriale. De-a lungul timpului, pentru că sunt câțiva ani de atunci, am văzut că și în România au început să apară din ce în ce mai multe opțiuni și mai interesante opțiuni de finanțare pentru afacerile antreprenoriale. Cred că suntem acum în acest moment într-o perioadă care este probabil cea mai bună pentru antreprenori dintotdeauna din România. Din această perspectivă a posibilităților de finanțare, pentru că avem pe de o parte finanțări de tip equity de capital, pe de altă parte finanțări de tip datorie și la mijloc finanțări mixte de tip mezanin, iar pe partea cealaltă din punct de vedere al studiilor de dezvoltare ale afacerilor și finanțările corespunzătoare avem în momentul de față în ecosistemul general de finanțare din România, tipuri de finanțare care sunt potrivite pentru orice stadiu de dezvoltarea, aș spune, a oricărei afaceri din România.

Evident, ca să poți să atragi finanțare trebuie pe de o parte ca antreprenor, să investești în primul rând propriii bani, trebuie să investești resurse personale și ale colegilor antreprenori care colaborează cu tine la proiectul respectiv, apoi poți să atragi surse de finanțare de tip 3P cum l-am numit, părinți, prieteni și alți proști, în sensul în care sunt persoane care fiind apropiate de antreprenori vin și ajută cu sume de bani sau cu alte tipuri de finanțare nu neapărat pentru meritul proiectului de afaceri sau al planului de business ci pentru faptul că au încredere în antreprenori. După care urmează moduri de finanțare mai bine structurate cu Business Angels, cu fonduri de sid, cu fonduri de la ce capital, Private Equity și alte tipuri de finanțări.

Iar în ultima perioadă au început să apară și se dezvoltă metode de finanțare pentru afaceri antreprenorii care sunt mai democratizate decât celelalte metode și care în plus adună sume semnificative de bani de capital de la investitori mici și medii care vin pe platforme și se sindicalizat pentru a susține afacerile antreprenoriale iar eu personal, chiar susțin acest tip de finanțare și sunt și investitor în cea mai importantă platformă de Equity Crowdfunding, deci acest tip de finanțare, democratizată pe internet pentru afaceri antreprenoare, sunt în același timp și în Consiliul de Administrație în compania respectivă și mă bucur să văd că sunt foarte multe proiecte care vin către noi acolo, proiecte care sunt la început de drum, unele sunt încă în stadiu prototip în care urmează să obțină primele venituri dar nu au încă altele.

Sunt companii care deja au un pic de tracțiune pe venituri dar au nevoie de finanțare pentru a își dezvolta afacerea pentru creștere și pentru expansiune. în ceea ce privește regula de aur pentru a, sau regulile importante pentru a obține finanțarea potrivită pentru afacerea ta antreprenorială pe de o parte cred că este foarte important de înțeles că nicio afacere nu se finanțează dintr-o singură sursă în general un mix de finanțare care asigură dezvoltarea armonioasă a companiei antreprenoriale. Pe de altă parte trebuie să înțelegem că deși ar trebui să cunoaștem toate tipurile de finanțare posibilă numai o parte dintre ele vor fi disponibile pentru afacerea noastră deoarece ele sunt caracteristice pentru un stadiu de dezvoltare al companiei, poate pentru o anumită verticală de business și pentru o anumită structură de companie.

Dacă înțelegem aceste lucruri probabil că va fi mai ușor să găsim finanțarea potrivită astfel încât compania noastră să se dezvolte în cel mai bun mod posibil adică la potențialul său maxim.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 redactia@evrikapublishing.ro
Facebook