Evrikaaa.ro

Eticheta de business

SANT, pentru noi vânzători e zona aceasta de primă impresie pe care o facem celorlalți. E importantă prima impresie. Din zona de prima impresie o componentă importantă este zona de ținută a mea. Ce înseamnă ținută a mea? Înseamnă cum sunt îmbrăcat eu, înseamnă cum arată materialele mele, cum arată cartea mea de vizită, cum dau cartea de vizită, corect din punct de vedere business etikette. E și aici dacă ajungem la etichetă de business, da hai să ne uităm un pic și la zona aceasta. Zona de etichete de business este guvernată de două reguli mari și tari, în primul rând nu există gen. Nu suntem bărbați și femei nu suntem domni și doamne, suntem parteneri, suntem egali. Motiv pentru care dacă eu dau mâna de jos cu, un coleg sau cu un potențial client nu este absolut nicio problemă. Dacă ies înaintea unor doamne pe ușă, din punct de vedere, business etikette, nu e nicio problemă. Dacă e o doamnă și intră și în încăpere sunt doi trei patru bărbați, poate să meargă către ei și să se prezinte și să dea mâna cu ei, nu trebuie să aștepte să vină ei la ea că ea este o doamnă. și atunci în zona aceasta de business etikette nu contează nu contează genul.

O a doua regulă importantă după care ne ghidăm în zona de business etikette, Ierarhia contează. Adică dacă eu discut de exemplu cu un CEO, ar trebui să aștept ca el să îmi ceară cartea de vizită, sau să îmi ofere el cartea de vizită și apoi să fac un lucru acesta sau dacă eu sunt cu clientul și intră în încăpere șeful meu, cel mai important în acea încăpere este clientul, motiv pentru care mă întorc către client și îi spun domnule client, dați mi voie sa vi-l prezint pe X, colegul meu. Ierarhia contează.

Și atunci business etikette e guvernat de aceste două reguli mari și tari. Dar ce înseamnă business etikette. Dacă ne uităm la zona de ținută, în zona de business, doar cămașă cu mânecă lungă este business. Cravata ar trebui să vină exact până la jumătatea curelei, nici mai sus nici mai jos. Costumul, culoarea costumului nu trebuie să fie negru, costumul negru este un costum de seară. Și multe alte lucruri, pe care la o simplă căutare pe internet le poți găsi.

Bineînțeles același lucru este valabil și pentru doamne, fără pantofi cu despicătură, fără foarte multe zorzoane, fusta să fie tip creion, până la genunchi și din nou, la o simplă căutare poți să găsești toate aceste lucruri. Pe lângă zona de ținută ziceam de cartea de vizită, cum se dă corect o carte de vizită din punct de vedere Business Etikette. Pai în primul rând se în mâna celuilalt, obligatoriu,  orientată către el, ca să nu fie nevoie să o ia să întoarcă ca să poată să citească pe ea.

Dacă primim o carte de vizită o punem bine. Nu ne jucăm cu ea, în timpul discuției, nu o folosim  pe post de biscuit pentru cafeaua noastră, nu ne scarpinăm cu respectiva carte de vizita. Dacă ne uităm din punct de vedere business etikette cum se dă mână corect. Păi e degetul ăsta mare dacă tragi de el cât se duce în spate, mâna se aliniază și se încordează exact așa cum trebuie. Iar apoi o dată, de două ori și gata. Adrian Cioroianu încântat de cunoștință.

Adrian Cioroianu încântat de cunoștință. O dată de două ori și gata. Cu cât în lumea noastră de astăzi produsele sunt mai asemănătoare, diferența e făcută de către vânzător. Iar diferența între vânzător e făcută inclusiv de zona aceasta de business etikette. Cu cât ne întâlnim cu un om de la client care îi mai mult în ierarhia, mai sus în ierarhia companiei cu atât va fi mai atent și va cunoaște genul acesta de reguli din zona de business etikette. Poate te vei întâlni și cu clienți care sunt business, dar nu se comportă business.

Dar asta nu e un motiv pentru tine ca tu să nu te comporți business, așa că îți doresc ca în interacțiunile cu clienții tăi să te comporți business etikette.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 redactia@evrikapublishing.ro
Facebook