Evrikaaa.ro

Business Networking

Business Networking! Acum când ne uităm la zona aceasta de networking v-aș propune să ne uităm în două direcții networking extern networking intern și o să încep cu cel intern. Îmi aduc aminte în prima mea zi la Intel, șeful meu mi-a spus că succesul meu în acea companie depinde va depinde de abilitatea de a face networking intern. Nu am înțeles ceea ce voia să mi zică atunci pe loc dar ușor ușor am realizat în timp, la ce se referea și anume, eu lucram cu echipe cu oameni din diferite țări de pe diferite fuse orare.

Chestiunea era că, dacă oamenii aceia mă cunoșteau și mă știau pe mine Adrian Cioroianu, mai mult decât după numele meu și după adresa mea de mail, dacă eu stătuse de vorbă cu ei vorbisem și despre orice alte lucruri, băuse o bere împreună. Oamenii aceia, poate ce aveau prin job description-ul lor, de făcut pentru mine într-un anumit timp, să zicem șase ore, oamenii ăia puteau să facă în două ore, puteau să facă într-o oră, dar asta dacă mă știau. Viceversa era valabilă. Nu vorbisem niciodată cu ei nimic altceva decât despre business.

Nu glumisem niciodată cu ei, nu puteau să asocieze un chip în spatele numelui meu sau a adresei mele de e-mail. Poate ce aveau ei de făcut în șase ore pentru mine conform job description-ului lor îl făceau în 10 ore, în două zile, sau poate chiar nu răspundeau. și atunci am înțeles ce înseamnă puterea acestui networking intern. Când știi că jobul tău depinde și de alți colegi de ai tăi din alte departamente, fă zona asta de networking intern. Discută cu ei și cunoaște-te cu ei, la un nivel mai profund decât doar nivelul acesta rece de business și asta este zona de networking intern.

Dacă ne uităm în zona de networking extern aici e o chestiune simplă. Bineînțeles că cel mai cunoscut instrument este LinkedIn. Acum, în cazul acestui instrument mărimea contează. Ce înseamnă asta? Păi eu am aproape 7.000 de conexiuni, lucru care mă ajută la următoarea chestiune, când vreau să ajung la cineva cu care nu sunt conectat. Primul lucru la care mă uit este cu cine sunt eu conectat care e conectat cu respectivul și de regulă când vorbim de cifre mari asta înseamnă că și numărul de conexiuni comune este mare.

Între acele conexiuni comune, e imposibil să nu fie unul care să mă înțeleg bine, să fie prieten de-al meu și pe care să pot să îl sun și să îl rog să mă ajute să ajung la omul la care eu vreau să ajung. Eventual să-mi dea numărului de telefon, sau să îmi și spună câte, să îmi dea din casă despre omul respectiv ca să știu eu cum îl abordez și atunci nu e important să te cunoști cu oamenii e important să te știi cu ei.

Vrei să fim selectiv. Poți să faci lucrul ăsta pe Faicebook. Vrei să faci business. Ești deschis la oportunități. Ești un așa numit conector care pune oamenii la aceeași masă. E, atunci ești în zona asta de business networking. Business de networking mai înseamnă pentru mine, dacă stau bine să mă gândesc și atunci când mă duceam la evenimente de business, unde obiectivul era foarte simplu, să cunosc cât mai multă lume și ei să mă cunoască pe mine. Îmi aduc aminte că la Intel aveam cărți de vizită speciale pentru evenimentele de networking.

Erau genul de cărți prinse într-un cotor și pur și simplu rupeam cartea de vizită și o dădeam celui din fața mea. Cartea nici măcar nu se rupea drept, se rupea ca dracu. Dar reacția instantanee a celor care vedeau chestia asta era. Uau ce mișto! Dar toată chestiunea era să o faci în fața omului și își chemau prietenii, cerei, cerei cartea de vizită și rupeam din nou biletul din Kotor. Acum obiectivul este să pleci de la un eveniment de networking cu cât mai multe cărți de vizită.

Imaginează-ți că se duce omul acasă și pune pe masă cărțile de vizită și dintre alea 50 de cărți de vizită, e una așa mai ruptă care arată mai ciudat. E, ăla s-ar putea să fie lucrul tău memorabil. Omul să te țină minte, pentru că ce ne dorim, ne dorim să rămânem memorabili, pentru cei cu care noi interacționăm. Pasul următor e să vedem ce putem să-i ajutăm pe ei și business-ul lor, cum putem să le aducem plus valoare.

Îți urez sa ai networking de succes, să faci networking de succes și să ai un network cât mai profesionist și cât mai deschis.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 redactia@evrikapublishing.ro
Facebook