Evrikaaa.ro

Antreprenoriatul în serie

Care sunt caracteristicile uni antreprenor în serie și ce face diferit acest tip de antreprenor?

Există antreprenori și în România și în întreaga lume care încep o afacere la o anumită vârstă poate la vârstă tânără sau la o vârstă medie sau la orice vârstă și continuă dezvoltarea acelei afaceri acelei unice afaceri toată viața. Aceștia evident nu sunt antreprenori cheie, sunt antreprenori singulari care își dezvoltă propria afacere și continuă să dețină și să conducă propria afacere pentru toată existența lor profesională, pentru toată existența lor de business, să zicem până la pensie. Aceștia sunt antreprenori extraordinari, însă în același timp în opinia mea care am fost și sunt un antreprenor în serie ei ratează cumva o șansă extraordinară de a putea să vadă mai multe zone de business, mai multe tipuri de afaceri, de-a putea să transporte principii, idei, metode, soluții de la un business la altul de-a lungul timpului.

Iar așa fac așa procedează antreprenorii în serie. Un antreprenor în serie este cel care a dezvoltat prima afacere, a dus-o la un anumit punct în care ea era suficient de bine dezvoltată, avea niște rezultate foarte bune, putea să meargă în următoarea etapă de dezvoltare dar eventual trecând într-o altă structură fiind achiziționată de o companie mai mare, sau fie listată la bursă sau într-o altă strategie de exit și atunci antreprenor respectiv vânzând participația lui de companie din companie, sau vânzând compania dacă este singurul deținător al companiei, poate să meargă la următorul pas să spună ,Ok! Am vândut compania ce fac mai departe? Și mai departe de obicei, pentru că dacă ești antreprenor rămâi antreprenor toată viața, următorul pas ar putea să fie tot așa în dezvoltarea unei alte afaceri de la început de la startup.

Deci un nou antreprenoriat și asta descrie un parcurs serial al antreprenorilor. Iar aici aș avea două puncte importante cu privire la ce înseamnă antreprenor în serie. Pe de o parte un antreprenor în serie tocmai pentru că merge dintr-o afacere în alta și în mod normal un antreprenor de succes în serie, este acela care dezvoltă cu succes mai multe afaceri în serie. Evident nu vorbim de antreprenori care eșuează cu o afacere, cu a doua, cu a treia, nu am niciodată succes nu i-aș numi neapărat antreprenor in serie ci oameni care eșuează în serie. Dar antreprenorii de succes care au succes în serie cu mai multe afaceri una după cealaltă, cred că demonstrează cumva și lor înșiși și cumva asta am vrut și eu să demonstrez de-a lungul timpului, că succesul pe care l-am avut nu a fost unul conjunctural în prima afacere.

Am replicat acel succes și în a doua și a treia și următoarele afaceri. Dacă reușești să faci asta cred că demonstrezi întradevăr că nu a fost doar un succes conjunctural. Iar al doilea lucru care mie mi se pare și mai frumos și mă simt privilegiat că am fost și că sunt un antreprenor în serie este că, ai o ocazie extraordinară și oarecum unică de a vedea nu doar o afacere de-a lungul timpului și de a nu intra în rutina unei singure afaceri, ci de a vedea o afacere pentru un număr de ani după aceea următoarea afacere pentru încă un număr de ani și a vedea lucruri diferite, verticale de business diferite, produse diferite, oameni diferiți, poate geografii diferite dacă afacerile sunt în diverse țări sau în diverse zone ale României care nu sunt neapărat aceleași în fiecare dintre afaceri și toate aceste lucruri îți dau cumva mult mai multă experiență de business, o experiență mai vastă mai largă de business, astfel încât la un moment dat poți să începi să te gândești așa cum am făcut și eu, hai să încerc să investesc într-un număr mai mare de companii pentru că acum mă simt pregătit fiind deja expus și cumva fiind deja introdus în mai multe tipuri de afaceri, în mai multe verticale de business de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că am o anumită expertiză sectorială nu doar într un singur domeniu ci în mai multe domenii de activitate cu mai multe tipuri de companii în mai multe geografii mai multe produse și servicii.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu 0733 673 555 redactia@evrikapublishing.ro
Facebook